D u r e r e a    e s t e    i n e v i t a b i l a !    -    V i n d e c a r e a    e s t e    o p t i o n a l a !

 

D u r e r e a    e s t e    i n e v i t a b i l a !    -    V i n d e c a r e a    e s t e    o p t i o n a l a !

 

MIGRENA

 

 

Migrena este caracterizata prin dureri de cap intense, periodice, de obicei localizate in jumatate de craniu, (hemicranie) si insotite de fenomene vegetative cu tulburari vizuale si senzitive. Migrena este mai frecventa la femei avand de multe ori un debut premenstrual si menstrual, dar nu toate durerile de cap premenstruale sunt migrenoase, deoarece tulburarile metabolice aparute cu ocazia ciclurilor pot produce cefalee.

Migrena este precedata in general de prodroame, uneori limitandu-se doar la acestea fara sa mai apara durerea de cap, alteori, accesul apare subit fara prodroame.

 

Faza prodromala este caracterizata de somnolenta, stare depresiva, paloare, scotoame scanteietoare, tulburari de vedere cu halucinatii luminoase.

Scotoamele sunt produse de vasoconstrictia arterei cerebrale posterioare si aparitia hipoxiei locale.

Simptoamele prodromice vizuale dispar inainte de debutul durerii de cap.

Alte semne prodromale sunt ameteala, tulburarile de vorbire de tip afazic si paresteziile unilaterale cu localizare pe fata, limba sau varful degetelor.

 

Atunci cand accesul de migrena consta numai din semne prodromale care nu sunt urmate de durerea de cap, ele sunt considerate leziuni focale cerebrale.

Durerea de cap este de cele mai multe ori temporala, frontala si retroorbitala, mult mai rar parietala sau parieto-occipitala sau suboccipitala.

Hemicrania este frecventa, dar se poate generaliza.

Rareori accesul de cefalee cu varsaturi apare atat de brusc si cu o astfel de intensitate ca simuleaza o hemoragie subarachnoidiana.

In faza prodromala pot aparea dureri abdominale si, daca sunt intense, pot fi luate drept un abdomen acut chirurgical. Se poate intampla si eroarea inversa: durerea abdominala aparuta brusc la un migrenos sa fie atribuita migrenei in mod eronat.

Migrena abdominala consta in dureri violente abdominale, fara evidenta semiologica a unei suferinte abdominale.

Migrena abdominala trebuie diagnosticata numai dupa eliminarea existentei unei afectiuni organice.

 

Migrena vestibulara se caracterizeaza prin aparitia de accese de ameteli insotita de senzatia de rotire a obiectelor, nistagmus, greata, varsaturi.

 

In majoritatea cazurilor, evolutia accesului de migrena este benigna si complet reversibila, dar rareori accesul poate fi la originea unui accident vascular cerebral ce poate fi de doua feluri: trombotic sau hemoragic. Accidente de acest fel se produc mai ales in migrena oftalmoplegica, ce poate incepe cu o paralizie oculara tranzitorie si cu dureri violente retroorbitale insotite de diplopie. In cazuri extreme se produce o paralizie a tuturor muschilor oculari cu ptoza si midriaza.

 

Uneori accesele devin atat de frecvente si de violente, incat nu permit decat o activitate redusa si neregulata, rezultand o invaliditate partiala.

 

MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA clasifica cefaleea in forme de origine interna (LI) si externa (BIAO).

Cefaleea de origine interna (LI) poate sa fie prin vid de energie sau sange si prin plenitudine de origine psihica sau digestiva.

 

Cefaleea de origine externa (BIAO) este produsa de energiile modulatorii exogene, cea mai importanta fiind vantul patogen (FENG).

Tratamentul consta in combaterea vantului patogen prin utilizarea unor scheme terapeutice specifice, folosind puncte de pe meridianele: Vezica Biliara, Vas Guvernor, Trei Focare si Intestin Subtire.

Nivelele energetice afectate difera in functie de localizarea cefaleei.

 

Cefaleea tip hemicranie este datorata afectarii nivelului energetic Shao Yang, cefaleea frontala este datorata afectarii nivelului energetic Yang Ming, iar cefaleea occipitala este datorata afectarii nivelului Tai Yang.

Cefaleea catameniala este in stransa legatura cu variatia estrogenica. Schema terapeutica este compusa din combinatii de puncte aflate pe meridianele curioase Chong Mai, Yin Wei Mai si meridianele Stomac, Vas Guvernor si Vezica Urinara cu rol in reglarea hormonala.

 

 

 

MIGRENA :YOUTUBE :

Migraine: A Trigeminally Mediated Disorder (TMD)

http://www.youtube.com/watch?v=9nUpKtUzPo4&feature=related

 

Migraine Pathophysiology

http://www.youtube.com/watch?v=yZr9Joe85wg&feature=related

 

Duke study: Acupuncture offers headache relief

http://www.youtube.com/watch?v=ORc2RYPs45o&feature=player_embedded

 

 

Migraine Headaches & Acupuncture

http://www.youtube.com/watch?v=fHHOGpEanGE&feature=related

 

 

Bibliografie:

A.  KREINDLER, V. VOICULESCU; NEUROLOGIA Editura Academiei R.S.R. 1972

 

ESSENTIALS OF CHINESE ACUPUNCTURE, FOREIGN LANGUAGES PRESS; BEIJING